Meiltä kysyttiin, tuleeko AIVA:n kiinteitä tuotteita. Huulivoide ehkä, muita ei.
Mutta miksi?
Antakaapa kun kerromme
Asiaa pohdittiin, tarkasteltiin monilta kulmilta, kahlattiin paremmin ymmärtääksemme tutkimuksia paitsi aineosista, niiden problematiikasta myös. Vaikkapa niiden käyttäytymisessä eri arkisissa tilanteissa mukaan lukien sulamisesta eri lämpötilassa sekä aineosien erottumisesta toisistaan lämmön seurauksena. Pureuduttiin myös kuluttajakäyttäytymiseen mukaan lukien vientimarkkinoiden eri maanosien ja suurimpien kaupunkien lämpötiloihin. Viime kesänä vaikkapa yhdysvaltalaisella asiakkaallamme lähemmäs 50 astetta meikäläisten lämpötilaa ja ainoana apuna katossa pyörivä propellituuletin useamman kuukauden. Reippaasti yli 30 asteen mentiin myös Kreikassa, Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa. Pohdinta helpottui kummasti. Eikä siinä vielä kaikki, antakaapa kun kerron.
Ugh, tästä on aistikas hoitaminen kaukana
Meidän näkökulmasta kiinteiden tuotteiden problematiikka alkaa siitä, että etenkin vegaanisia miellyttävän tuoksuisia aineosia, jotka sopisivat kiinteisiin tuotteisiin esim. kasvojen iholle ei oikein ole. Haju tunkee läpi. Tämän kanssa juuri painimme huulipuikkomme suhteen. Huulten iholle voi onneksi laittaa paksumpia öljyjä ja vahoja kuin kasvoille, joten valinnan vara ei ole olematon.
Tukkiva vaikutus Ennen kuin mietimme tehoaineiden varsinaista hoitavaa vaikutusta, kartoitamme niiden mm. tukkivuutta eli ns. komedogeenista arvoa. Se on maailmalla tunnettu käsite kosmetiikkaa ostavien etenkin clean beauty -kuluttajien keskuudessa, jotka suosivat luonnonöljyjä, vahoja - ja kun käytetään vaikkapa levää. Meillä komedogeenisuudesta puhutaan toistaiseksi vähemmän.
Komedogeenisia eli ihoa tukkivia aineosia tulisi välttää kasvojen hoitoon käytettävissä tuotteissa. Niistä ei ainakaan saa pääraaka-aineina käyttämällä korkealaatuista ja ammattimaista kasvojenhoitotuotetta. Ne kun voivat tukkia ihohuokoset, aiheuttaa epäpuhtauksia, aknea ja tulehduttaa ihon. Riski on korkein valmiiksi epäpuhtaalla iholla. Myös jos kuivan ihon huokoset ovat pienet, tukkivat aineet helposti. Tunnistat komedogeenisen aineosan olevan lempituotteessasi, mikäli et millään tunnu pääsevän muistapäistä ja näppylöistä eroon. Todennäköisesti käyttä jotakin tuotetta, jossa on liikaa tukkivaa aineosaa. Tarkista silloin paitsi tässä mainitut tukkivat, myös esim. lanoliini tuotteistasi. Eläinperäisessä lanoliinissa voi olla myös torjunta-aineiden jäämiä, jaiks.
Esimerkiksi vartalon- ja etenkin hiustenhoitoon sopivat kookosöljy ja kaakaovoi ovat ihoa todennäköisesti tukkivia. Karitevoi, mehiläisvaha ja mangovoi ovat tukkivuuden suhteen hiukan parempia. Karitevoi näistä ehkä käytetyin kasvoille - se tosin imee ilman kosteutta hyvin, mikä muuttaa sen rasvaiseksi ja siten hitusen ankeaksi käyttää. Mehiläisvahasta yksin ei laadukasta kiinteää tuotetta saa - se on haurasta.
Ei siis oikein ole saatavilla AIVA:n laatustandardiin riittävän laadukkaita ei-tukkivia kiinteitä luonnollisia aineosia kiinteisiin kasvotuotteisiin, emmekä tee pelkkiä vartalonhoitotuotteita. Se ei meistä ole tarpeeksi ekologista.
Jo pienelle ihoalueelle käytettävän huulipuikon tekeminen on vaativaa, jotta tukkivia aineosia ei päätyisi huultenympäryksille. Sen kanssa tässä tasapainoillaan.
Maksanko halvasta aineosasta ns.laadukkaasti formuloidun hinnan?
Toiseksi: kiinteä isompi tuote on pitkälle usein sitä itseään, siis vaikkapa mangovoita. Jotta se ylipäänsä pysyy kasassa. Millä perustella hinta?
Vaikein - pitää kiinteä kiinteänä läpi vuoden kaikkialla
Ja vaikein, kiinteän kosmetiikan kiinteänä pysyminen. Ongelma on käsillä jo kaikkialla maailmassa - esim. kookoksen sulamislämpötila on 24 C. Kaakavoin 33-34. Se tarkoittaa, että ne jo pehmittyvät alkuperäisestä muodostaan tuota matalammissa. Rasvapohjaisia kiinteitä tuotteita ei suostella säilöttäväksi yli 25C lämpötilassa. Mutta mitä kun koti muuttuu kesällä pätsiksi? Mehiläisvaha pysyy kiinteänä pitkään, mutta sen ongelmat jo kelasimme.
Kookokseen tehty pala siis pehmittyy toosi matalassa lämmössä, ja sulaa öljyksi jo Suomen kesässä. Samoin muiden kiinteiden aineisen sulamispisteet ovat matalat. Valmistajat rinnastavat siksi tuotteita mm. jäätelöön säilyttämisen suhteen.
Ja kärjistäen jäätelö ei säily missä ja miten vaan. Matalassa lämmössä pehmittyvä ja sulava tuote tarvitsee aina lämpökontrolloidun kuljetuksen. Myymälöihin koneellisen ilmanvaihdon ja alle 25C lämpötilan. Verkkokauppojen logistiikkaketjun kuluttajan kotiin alle 25C lämpötilan. Sellaisia toki tarjotaan. Niistä maksetaan ekstraa - se nostaa tuotteen hintaa merkittävästi.
Eikä se edes ratkaise ongelmaa. Kesäkuukaudet jolloin lämpötila kohoaa sisätiloissakin usein yli sulamispisteiden aiheuttavat ongelman. Maailmalla niitä on usein minimi 4, Australiassa, Aasiassa ja monissa USAn kaupungeissa vuoden. Lämpötila yli tuotteiden sulamisen.
Kuluttajat jo kertovat joidenkin kiinteiden tuotteiden sulavan kesällä kotona. Aineosat erottuvat. Se on roskiskamaa, sillä lämpö voi härskiyttää aineosat. Sulaminen ei saisi tulla yllätyksenä, kosmetiikan kun tulee säilyä kotona normaalisti kotona ns. huoneenlämmössä.
Onko koolla väliä? Kiinteän luonnonkosmetiikan koossa pysymisen suhteen kyllä. Iso kiinteä pala ei pysy koossa ellei sitä tehdä pitkälle normaali huoneenlämmössä jykevänä pysyvästä aineosasta, vaikkapa siitä mangovoista. Mitä isompi kimpale, sen hankalampi siihen on lisätä muita aineita ilman, että sen koossa pysyminen kärsii. Luonnontuotehuulivoiteet usein esim. 5-7g kokoisina ovat helpompia pitää koossa, ja sekin on vaikeaa.
Palasaippua on edelleen suosittu etenkin vanhempien miesten keskuudessa. Konservatiivissakin maissa kuten Yhdysvallat naiset ja nuoret haluavat pumppupulloihin pakattua. Palassaippua ei kestä yhtä kauan, on epähygieeninen ja jättää jäljet kylpyhuoneen kalusteisiin.
No mutta kun saippua Perinteinen saippua pysyy kiinteänä, koska sen pääaineosien sulamispiste on yli 70 celsiuksen tienoilla.
Ratkaiseeko jääkaappi?
Kosmetiikan säilyttämistä jääkaapissa ei suositella. Tuotteiden säilyvyys tutkitaan normaali huoneenlämmössä. Joten jääkaapin vaikutusta koostumukselle ei tiedetä.
Hygienia Erityisen tärkeään rooliin sulavalle tuotteella, jota aletaan uudestaan käyttää jääkaappiin laittamisen jälkeen tuotteen oltua jo käytössä nousee hygienia. Säiöntäaineiden välttämättömyys.
Luonnonkosmetiikan kiinteiden tuotteiden, myös meidän huulivoiteen formuloinnissa tulee myyntiin paitsi laatu- ja kuluttajanäkökulma, sekä yksin kotimaassa, saatikka Tallinnaa etelämmäksi myytäessä huomioida monia lisäasioita. Siksi meillä ei vielä ole kiinteitä tuotteita. Ja kun tulee, tulee lähinnä alle 10g huulivoide, koska sen kiinteänä pysyminen nykyisissä ilmasto-olosuhteissa laadukkaaasti voi vielä onnistua.
Comentarii