top of page

Hoidan, hoidan, ja silti ihoni oireilee

Onko enemmän ihonhoidossa paremmin? Missä menee järkevän ihonhoidon raja?


Jos ihosi alkaa hilseillä, ihollesi ilmaantuu kuivia läiskiä, ihosi alkaa ärtyä ja reagoida melkein kaikkeen tai se tukkeutuu - sille alkaa pukata näppyjä, joita yleensä et kuukausittain hormonaalisten muutosten myötä saa, on todennäköistä, että käytät liikaa tai liian vahvoja ihonhoitotuotteita. Liiallinen ihon hoitaminen voi aiheuttaa ongelmia mille tahansa ihotyypille. Liian napakasti puhdistava tuote - ihon kuivan ja kireän tuntuiseksi, heti voidetta vaativaksi tekevä voi olla iho-ongelmien alku. Mikään kosteuttaminen ja ravitseminen ei tunnu riittävän, olethan juuri pessyt ihosi tärkeimmän toiminnon - sen suojaavuuden - epätasapainokseksi puhdistamalla siltä liiikaa lipidejä. Käytännössä siis sotkenut ihosi kovan uurtamisen tuloksen. Ja koska iho tuntuu kuin numeroa liian pieneltä liian kovan puhdistamisen seurauksena, on pakko alkaa annostella hurjasti hoitotuotteita. Toisinaan liikaa erilaisia kerroksia tai liian paksuja voiteita, jolloin iho tukkeutuu.

Myös erilaisten rakeita sisältävien kuorintojen ja/tai erilaisia kuorivia happoja sisältävien tuotteiden sekoittaminen rutiinissa - tai yksittäistenkin kuorivien aineiden liiallinen käyttäminen - voi aiheuttaa ihollesi paitsi punaisia, kuivia läiskiä - iho voi myös herkistyä ja tulehtua. Kuivaharjaaminen on yksi kuorimisen muoto, joten älä koskaan yhdistä sitä kuorivien rakeiden tai happojen käytön kanssa. Kuivaharjaa yhtenä päivänä, käytä kuorivia aineita toisena. Toki ihotyypistäsi riippuen - joillekin kuorinta jopa kerran viikossa voi olla liikaa. Me AIVA:ssa tiedämme, että ihosi kuorii itse itsensä säännöllisesti - ja että solukko uusiutuu eri tahtiin kaiken ikäisenä. Paitsi että solukko hilseilee pois itsestään, myös käyttämämme pyyheliinat sekä pesukintaat nekin kevyesti "hankaavat" kuollutta solukkoa pois. Ja seuraa yllätys, kuollut solukko ei juurikaan kasaannu ihoon, se on nimittäin luonnotonta. Ihosi pinnan solukko kun hilseilee itsestään pois kuoltuaan ihan joka ikinen päivä. Menetät eri lähteiden mukaan 600 000 kuollutta ihosolua päivässä, joidenkin lähteiden mukaan jopa 200 miljoonaa tunnissa. Ne hilseilevät pois, halusit tai et. (Kuollut ihosolukkoo on suurin yksittäinen kotimme pölyn aiheuttaja, ja sen on yksittäisten tutkimusten mukaan kerrottu jopa puhdistavan sisäilmaa. Luonto on viisas.) Lähinnä todella epäpuhdas, tukkoinen iho voi kaivata lisää kuorintaa - sitäkin ammattilaisten henkilökohtaisten ohjeiden mukaan yksilöllisesti.


Liiallinen ihon pinnan kuorinta hapoin tai mekaanisesti hankaamalla voi myös tehdä ihosta vahamaisen luonnottoman. Se usein näyttää siltä kuin ihon pintakerrosta ei enää olisi - vahamaisuus kuultaa paikoitellen läpi kuin paikoitellen puhkaisusta ihosta - oinkeää ja hauraan hilseilevää riippuen mistä kohdin ihoa katsotaan. Vahamainen kiilto on varoitusmerkki alkaa lopettaa se mitä teet. Ota valikoimaan vain hellävaraisia tuotteita. Sillä seuraava askel voi olla ihosi tulehtuminen. Lopeta siis jatkuva ihosi kuorminen ja happojen käyttö, sillä kun ihosi alka näyttää pinkeältä, kostealta - muotisana mehukkaalta, se ei ole enää ihon pinnan luonnollinen tila, vaan vakava kehotus palata takaisin lempeään, ihon suojaa kunnioittavaan hoitamiseen.


Myöskin liiallinen tuotteiden kerrostaminen voi ärsyttää, herkistää, aiheuttaa epäpuhtauksia ja tulehduksia.


Terve ja hyvinvoiva iho ei suoranaisesti hehku. Sisäinen hehkumme tulee lähinnä läpi. Terve iho ei ole kostea, mutta ei myöskään kuiva ja hilseilevä. Se on joustava, siinä on väri- ja sävyeroja sekä sen huokoset näkyvät - se on ihan normaalia. Sosiaalisen median filtterit antavat ihon normaalista täysin väärän kuvan. Siihen pyrkiessä helposti tuhotaan ihon luonnollinen, sen kovalla työllä tuottama tasapainoinen tila ja suoja - lopulta ihon hyvinvointi.

Tunnemme kohtuullisuuden käsitteen muualla elämässämme jo hyvin. On aika alkaa hoitaa myös ihoa kohtuudella ja hellin käsin. Sillä saa pitkäjänteisiä tuloksia. Ja säästät rahaa.
Comments


bottom of page