top of page

Kasvovesi, turhake vai ei?

Totuus kasvovesistä


Kasvoveden tuputtaminen joka suunnasta tuntuu hämmentävältä. Ajatellaan, että ihonhoitorutiini ei voi olla laadukas ilman sitä?


Jos kosmetiikka matkustaisi laivassa, painoa tulisi liikaa ja tuotteita olisi uhrattava, olisi kasvovesi ensimmäisenä laidan yli heitettävistä. Kaikki sen hyödyt tai käytön tarpeet ovat täydellisen korvattavissa erinomaisesti laadukkailla muilla tuotteilla.


Sukelsimme kasvovesipulloon - ja kumoamme sitkeässä olevat 1900-luvun alussa syntyneet väittämät:


  1. Kasvovesi täydentää puhdistamista ja tasapainottaa ihon pH:n


Alunperin kasvovesi kehitettiin täydentämään lipeäpohjaista puhdistamista. Kasvot siis pestiin erittäin emäksisellä saippualla, mikä vaikutti kielteisesti ihon happovaippaan - ja kerrostui ihon pintaan. Kasvovedellä haluttiin pyyhkiä pois lipeäsakkautuma ihon pinnasta sekä tasapainottaa emäksisen puhdistajan aiheuttamaa ihon optimaaisen pH-arvon heilauttaminen väärään suuntaan.


Tätä tarvetta ei kuitenkaan nykyisin aina ole. Hoitaminen ja tehoaineet ovat kehittyneet, tieto lisääntynyt. Tapoja puhdistaa on monia emulgoituvista puhdistajista fysikaaalisesti eli pyyhkimällä poistettaviin.


Hyvinvoivan ihon pH on lievästi hapan: sen pH on arviolta 4,5-5,75:n välillä. Siis vähemmän kuin neutraali pH 7. Kuivaiho lähempänä neutraalia, rasvoittuva happamampi.


Liika emäksisyys iholla ei siis ole tavoiteltavaa. Olennaista putsarissa - ja kasvoveden mahdollisessa tarpeessa - on sen vaikutus mm. pH-arvoon. Hyvät veden kanssa huuhdottavat puhdistajat ovat usein ns. pH-tasapainoitettuja - sen näet pakkauksista. Osa puhdistuksista itsessään ideaaleja, siis hiukan hamppamia, lähellä neutraalia.

Puhdistamisen keskiössä ovat tietysti se, mitä poistetaan. Lika, meikki, saasteet, epäpuhtaudet. Useat eivät ole vesiliukoisia, ne tulee irrotttaa muulla tavoin. Meille on kuitenkin iskostettu puhdistaminen veden kanssa. Jotta puhdistustuotteesta saadaan vesiliukoinen, tarvitaan pinta-aktiivisia aineita, jotka muuttavat puhdistavat aineet huuhdottavaan muotoon mm. miselleiksi. Vesi puolestaan kuivattaa, jolloin hoitavia aineita ja tuotteita tarvitaan lisää. Vaikka lempeämpiä tapoja on. Kuka sanoikaan, että hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä?


Poishuuhdottavat putsarit mm. maitomaiseksi emulgoituva puhdistusöljy, puhdistusmaito ja -geeli voivat viedä mukanaan paitsi likaa ja meikin myös sisältämiensä mm. emulgaattorien, saippuoiden, denaturoivan alkoholin sekä pinta-aktiivisten aineiden käytön myötä iholle tärkeitä rasvatekijöitä, lipidejä sekä proteiineja - ja sekoittavat täysin sen rakentaan ja tasapainon mm. ihon kosteustekijän (NMF, Natural Moisture Factor).


Aiheesta on kirjoittanut mm. Philadelphian yliopisto.


AIVA The Oil pohjautuu meikkiä, likaa liuottaviin, hellävaraisiin kosteutta sitoviin ja iholle rasvatekijöitä lisäviin erittäin korkealaatuisiin, kylmäpuristettuihin kasviöljyihin kuten mustikka-, tyrni-, jojoba- ja auringonkukka. Koostumuksemme sisältämä mm. vahaesteripitoisuus voi auttaa jopa korjaamaan ihosuojaa.


AIVA-puhdistaminen tapahtuu fysikaalisesti eli pyyhkimällä iho hellävaraisesti. Vettä ei tarvita. Tosin kuivaa vanua tai esim. pellavapyyhettä hellävaraisempi on öljyllä tai vedellä pehmitetty vanu tai pellavapyyhe.The Oil ei emulgoidu eli sekoitu veden kanssa. Se ei sisällä pinta-aktiivisia aineita.

Se on lempeä fysikaalinen puhdistaja, joka puhdistaa useissa puhdistustuotteissa puhdistamisen vaikutusta paikkaamaan käytettävillä aineilla. Siksi ei epätasapainota Monitoiminen luksusöljymme ei sisällä lainkaan tukkivia öljyjä, vahoja tai voita. Kasviöljyjen pH:tä ei voida suoranaisesti mitata, sillä ne eivät sisällä vettä. Mutta yleisesti niiden ajatellaan heikosti happaman puolella, lähellä neutraalia. Siis ideaali, hyvinvoivan iho tarvitsee hiukan happaman puhdistajan voidakseen hyvin. Puhdistaminen AIVA The Oililla on siten ideaali pH:ltaan eikä se epätasapainota ihoa, syö sen ihosuojan rakennusaineita mm.kosteutta, protiineja tai lipidejä - joten sen kanssa ei yksinkertaisesti tarvita kasvovettä.


2. Kasvovesi voi olla ihon tasapainolle ja kosteusarvolle haitallinen myös aineosien vuoksi


Kaikessa kosmetiikassa on kyse aineosien seoksesta, mutta joskus yksittäinen aineosa voi olla haitallinen - näin vaikkapa kuorivia aineita sisältävissä kasvovesissä, alkoholia sisältävssä.


"Kaiken kaikkiaan kasvovedet voivat kuoria ihon päällimmäisiä kerroksia ja vaarantaa ihosuojan, joten emme suosittele niitä, ellei niitä käytetä tiettyyn tarkoitukseen", kertoo amerikkalainen hallituksen sertifioitu ihotautilääkäri ja kliininen apulaisprofessori Nova Southeastern University´s College of Osteopathic Medicinestä ELLE-lehden artikkelissa.


3. Kasvovedestä voi olla hyötyä, jos puhdistaminen imaisee ihosi kosteuden. Mikäli käytät ihoa kuivattavaa, ihon natisevan puhtaaksi jättävää puhdistustuotetta (kääk), kasvovedestä voi olla hyötyä. Ihon pinnan kosteus nimittäin myös auttaa imeyttämään tehoaineet ihoon parhaiten. Silloin kosteuttava kasvovesi voi auttaa ihoasi.


Yleisesti kosmetiikan tehoaineiden imeyttäminen ihoon on hankalaa puuhaa - keinoja toki on, mutta takuulla toimiva, laajalti tutkittu tapa hoitaa ihoa on auttaa tukemaan ihosuojaa mm. laadukkailla, ei-tukkivilla rasvatekijöillä. Jotka auttavat säilyttämään ihon itsensä tuottaman kosteuden.


Monissa puhdistusaineisssa olevat kovat pinta-aktiiviset aineet voivat vahingoittaa ihon proteiineja ja lipidejä, mikä johtaa pesun jälkeiseen kireyteen, kuivumiseen, suojavaurioon, ärsytykseen ja jopa kutinaan. Jopa pelkkä emäksisyys ilman pinta-aktiivisia aineita lisäävät ihon pintakerroksen stratum corneumin (marraskesi) turvotusta ja muuttavat siinä olevien lipidien jäykkyyttä.


Kasvovedellä pyritään tasapainottamaan napakan puhdistamisen jälkeen ihon kuntoa lähemmäs normaalia.


Tärkeintä ihollesi olisi kuitenkin löytää tarpeeksi hellävarainen puhdistaja, joka ei imaise mukanaan ihon kosteutta ja sen tasapainoa, sillä on täydellisen turhaa ihollesi sekä ympäristölle kestämätöntä ostaa turhia tuotteita vain, jotta korjaat itse aiheuttamasi vahingon.


Laadukkaiden puhdistustuotteiden lempeyttä ja kosteuttavat lisäävät aineet, kuten lipidit eli rasvatekijät kuten kasviöljyjen lipidit kuten mustikkaöljy, tyrniöljy, aprikoosinsiemenöljy, okklusiiviset aineet eli kosteuden haihtumista ehkäisevät kuten jojobaöljy (vaha) ja oliiviöljy sekä erilaiset kosteuttavat aineet minimoivat pinta-aktiivisten aineiden ja ihoproteiinien ja lipidien väliiä haitallisia vaikutuksia. Ne siis auttavat vähentämään jopa ei-hellävaraisten puhdistajien aiheuttamia ihovaurioita. Näillä aineilla on jopa ihoa parantava rooli, sillä ne täydentävät ihon puhdistamisen aikana mahdollisesti menetettyjä rasvatekijöitä, lipidejä.


Me AIVA:ssa veimme puhdistamisen hellävaraisuuden täydellisen uudelle tasolle. The Oil, ylellinen luomukasvoöljymme on paitsi kasvojen herkälle iholle koostettu kasvojen hoitoöljy, se hoitaa korkealaatuisena tuotteena myös puhdistuksen. AIVA:ssa siis puhdistamme ihomme fysikaalisesti kosteuttajilla, llipideillä ja okkluusiivisilla aineilla, jotka eivät kuitenkaan tuki. The Oilin komedogeeninen arvo on alle 1. Valtaosalla kylmäpuristetuista kasviöljyistämme arvo on 0-1.
4. Kasvovesi voi ollä tapa annostella uutta tehoainetta miedommin


Kasvovedet sisältävät usein vähemmän aktiiviaineita kuin vaikkapa kasvovoide. Se voi olla hyvä tapa alkaa tutustua tehokkaaseen aineosaan, jonka hellävaraisuutta omalle ihollesi epäilet ja vaikkapa voide tuntuu liialta.


Mikäli käytät esim. luonnonkosmetiikan kasvovettä, annostelet todennäköisesti esim. reilusti yli 80% vettä. Se haihtuu välittömästi. Jäljelle jäävät kasviperäiset, yleensä ihoa herkistävä hajustesekamelska sekä ripaus hoitavia aineita. Valtaosan kasvovesistä herkullisuus tehdään annostamalla mm. allergeenista limoneneä, linaloolia sekä citronellolia. Ne ovat yleisiä kosketusallergian aiheuttajia. Hyöty versus haitta harvoin kannattaa. Erityisen tärkeää on jättää nämä kotiin, mikäli ihosi on atooppinen: ihosuojasi ei toimi normaalisti, mikä voi edistää eri kemikaalien imeytymistä, joka lisää herkistymisen ja mm. sairastavilla potilailla havaittu epätoiminnallinen ihosuoja voi vaikuttaa kemikaalien lisääntyneeseen tunkeutumiseen, mikä lisää herkistymisen ja allergisen kosketusihottuman riskiä. Tarkista INCI. Voit toki antaa samat tehoaineet korkeammalla annostuksella hoitovoiteen muodossa.


Mikäli puhdistat ihosi oikein - riittävän laadukkaalla puhdituksella, joka joko paikkaa puhdistuksen aiheuttaman kosteus- ja lipidivajeen - tai puhdistat sen kättelyssä lipideillä sekä kosteutta säilyttävillä aineilla, et tarvitse kasvovettä.5. Liiallinen ja väärä hoitaminen on haitallisempaa kuin hyödyllistä


Ihosuojamme tärkeä tehtävä on tuhota kaikki ulkoa tulevat haitat - se on mm. vastustuskykymme tärkeä osa. Liiallinen ja väärä ihonhoito on sille haitallista, kuormittava stressitekijä. Meidän kuuluisi antaa ihollemme työrauha.


Aineosien runsas kerrostaminen voi paitsi estäää tehoaineiden imeytymisen ja siten toimimisen ylipäänsä. Ja sen sijaan, että siis saataisiin enemmän ja parempia hoitotuloksia, voi kerrostaminen ja jokainen lisätuote rutiinissa edistää Los Angeles Skin & Cancer Clinics -dermatologien mukaan tuotteen kerääntymiseen ihon pintaan, ihohuokosten tukkeutumiseen - ja siis tehottomaan ihonhoitoon.


Maksat siis jopa satoja euroja ns. parhaista tuotteista, mutta ihosi on huonoimmassa kunnossa koskaan?


Newyorkilainen ihotautilääkäri Whitney Bowe kertoo New York Timesin artikkelissa, että liiallinen tuotteiden kerrostaminen voi olla jopa iho-ongelmiesi aiheuttaja: "Tuotteiden liiallinen käyttö voi aiheuttaa kuivumista, punoitusta, ihottumia, täpliä ja ihotulehdusta. Ja se voi aiheuttaa taustalla olevien ihosairauksien, kuten aknen, ruusufinnien, ekseeman ja psoriaasin, pahenemista."


"Vältä tuotteita, joissa on alkoholia, kuorinta-aineita, eteerisiä öljyjä ja tuoksuja, koska ne myös todennäköisesti ärsyttävät. Ja harkitse pesukintaista /-pyyhkeistä luopumista, koska ihon hankaus voi olla vahingollista", hän lisää.

6. Kosteuttaja on tärkeää - minkä valitset?

Todella laadukas kasvovesi, joka ei sisällä ärsyttäviä, herkistäviä tai haitallisia aineosia voi olla yksi vaihtoehto hoitaa mm. kosteuttaa ihoasi. Nykytiedon mukaan pitkät hoitorutiinit voivat kuitenkin paremminkin aiheuttaa haittaa kuin hyötyä, joten kannattaa miettiä, mitkä muutamat tuotteet ihonhoitoon valitsee. Kasvovesi voi antaa hyvin kosteutta, mutta se harvoin tarjoaa iholle kosteutta sitovia aineosia tai ihosuojaa antavia lipidejä, jotka ovat nykytiedon mukaan parhaita tapoja hoitaa ja kosteuttaa ihoasi. Siksi neuvomme


  • puhdistamaan fysikaalisesti erittäin korkealaaatuisella, ei-emulgoituvalla kasvoöljyllä AIVA The Oil

  • valitsemaan kasvoveden asemesta siitä haluttuja hyötyjä antamaan äärimmäisen laadukkaan hoitovoiteen, joka kosteuttavien aineosien kuten glyseriini ja erinomaisesti imeytyvä hydroloysoitu hyaluronihappo lisäksi sisältää myös okklusiivisia eli kosteutta sitovia aineosia kuten jojobaöljyä sekä lipidejä sisältäviä aineita kuten mustikkaöljyä

  • laittamaan ihollesi fysikaalisen UV-suojavoiteen esim. AIVA The SPF20


Kasvovettä ei välttämättä tarvita, se rippuu täysin käyttämästäsi puhdistajasta.

Mikäli puhdistajasi tuntuu natisevan kuivalta, todennäköisesti - vaarannat ihosuojasi ja ihosi tasapainon.

Meillä AIVA:ssa kasvovettä ei perustellusti tarvita.


Tieto muuttuu, muuttuvatko ihonhoitorutiinisi?

Ihonhoidon minimalismi on nykypäivää. AIVA:n villi minimalismi on markkinoiden ammattimaisin minimalistinen ihonhoitosarja. Dermatologisesti todennettua - aidosti eri ihotyypeille aitoja hoitotuloksia antavaa.

コメント


bottom of page