top of page

Mitä tehdä, kun iho hilseilee? Mistä se johtuu?

Hyvinvoivassa ihossa oleva runsas väliaine, eräänlainen hyvinvoivan ihon laasti pitää ihon suojamuurin solut, keratinosyytit tiiviisti järjestyneenä kuin tiilimuurin. Silloin iho on myös ulospäin sileä ja ehjä, tasainen, sekä se suojaa hyvin mm. kosteuden haihtumiselta.

Ihon hilseilee sen vuoksi, että sen mm. lipideistä ja rasvoista koostuvan suojamuurin laastin määrä on vähäinen.

Iho kuivuu hilseileväksi muun muassa pesemällä ihon suojaava pinta epätasapainoiseksi sekä liikaa ihoa kuorimalla. Muun muassa hydroksihapoilla sekä eri entsyymeillä ihoa kuoriessamme katkaisemme tärkeitä ihon pinnan sidoksia, jotka hyvinvoivassa ihossa pitävät pinnan solut yhdessä - ja ehkäisevät hilseilyä. Kun ihosi on kuiva ja se hilseilee, tulee sinun siis kosteuttaa enemmän, ei suinkaan kuoria. Huomaat saman vaikutuksen myös jos hypistelet / puristelet ihoa, pinnan solukko reagoi samoin rasitukseen. Paikallista hilseilyä luvassa. Usein ajattelemme hilseilevän pinnan kaipaavan kuorintaa - jolloin iho itseasiassa kuivuu entisestään. Sen suojaava ominaisuus heikentyy lisää. Ja pienen katastrofin alku on käsillä. Puhdista ihosi siis superhellästi ja anna ihosi kuoria itse itsensä luonnollisesti noin kerran kuussa. Kosteuta ja vahvista lempeillä kosteuttavilla ja ravitsevilla voiteilla. Alat pärjätä vähemmällä hoitamisella.


Myös Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ylläpitämä Terveyskirjasto luottaa vesipohjaisiin, lipidejä sisältäviin voiteisiin ja hyvään kostetuttamiseen ihon kuivuessa - ja kertoo mm. pesuharjan pahentavan oireita.

Comments


bottom of page