top of page

Vihreä elinympäristö voi altistaa atooppiselle ihottumalle

Suomessa vallitsee metsä- ja luontohuuma: kaikki mitä metsästä ja luonnosta tulee on lempeää, täydellistä ja meille hyväksi?


Moni asia vaikkapa luonnossa ajan viettäminen tutkitusti vaikuttaa myönteisesti meihin mm. vähentämällä stressiä. Kaikki luonnosta saatava ei kuitenkaan ole meille automaattisesti hyväksi. Se voi olla herkistävää, allergisoivaa, haitallista. Jopa hengenvaarallista. Sen tietävät liian hyvin muun muassa vaikkapa pähkinöistä, hunajalle ja siitepölylle allergiset sekä mehiläisten ja ampiaisten pistosta anafylayksisen sokin saavat. Tähän suuntaa antoi myös laajin Suomessa tehty tutkimus luonnolle altistumisesta. 5000 lapsen yhteys siitä, miten eri altisteet syntymästä lähtien ovat yhteydessä sairastavuuteen myöhemmällä iällä. Vihreä elinympäristö laajan tutkimuksen mukaan saattaa paremminkin altistaa atooppiselle ihottumalle ja allergioille kuin ehkäistä siltä. Esim. atopian esiintyvyys Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on globaalisti omaa luokkaansa. Allergia- iho- ja astmayhdistyksen sivulla kerrotaan: "Aikuisista noin 25–30 prosenttia on jossakin elämän vaiheessa sairastanut atooppista ihottumaa. Tämä tarkoittaa Suomessa reilusti yli miljoonaa ihmistä. Yhtä suuria yleisyyslukuja on raportoitu lähinnä vain muista Pohjoismaista."


Muualla maailmassa ei siis atopiaa samoin podeta?


Asia on takuulla äärimmäisen monimutkainen, genetiikka ja pieni väestö näytellevät osaansa taustalla. Mutta jos luonnon läheisyys toimisi kuten näkee puhuttavan, lievittäisi, jopa parantaisi atopiat ja allergiat, olisiko tilanteemme olisi näin heikko? Aika näyttää.

Luonnon voimaa tulee käyttää harkiten ja maltilla. Vain ulkopuolinen tutkimus antaa riittävän näytön markkinoida.


Se jää puolueettoman tutkimuksen osoitettavaksi. Kuitenkaan kaikki luonnosta saatava ei ole automaattisesti hyvää. Se voi olla jopa päinvastoin. Asialle kannattaa suoda pohdintoja.

Meillä AIVA:ssa ei ekosertifioituna ihonhoitosarjana (ns. luonnonkosmetiikkaa) ajatella luonnontuotteen olevan automaattisesti vaikkapa synteettistä eli laboratoriossa tehtyä ihonhoitoa parempi valinta. Se riippuu aina täysin siitä. mitä purkkiin sukeltaa. Miten sen turvallisuus, hellävaraisuus, sopivuus eri ihotyypeille sekä teho on varmennettu.


Realismiloikka luontoon? Luonto tuottaa monenlaista. Tupakka ja arsenikki ovat luonnontuotteita. Tänä vuonna puutarhureita varoiteltiin mullassa, siis maaperässä asustavasta myyräkuumeesta, joka aiheuttaa flunssankaltaisia oireita, mutta voi viedä myös hengen. Se leviää hengitysteitse. Ei tarvita edes kosketusta. Myös vaikkapa jäykkäkouristusbakteeria eli Clostridium tetani -bakteeria on maaperässä. Kaikkialla maailmassa. Siksi meille annetaan rokotuksia. Mullassa kasvavat vihannekset perunasta porkkanaan pestään huolella. Ne keitetään ja/tai kuoritaan ja pestään. Siksi herkistymisiä tutkitaan, allergioita hoidetaan. Vaikkapa jäykkäkouristusbakteerin saaminen vaikkapa ei edellytä ihmeitä - vain pienen haavan kautta bakteerin pääsyä elimistöön. Hyönteisen pureman? Haavauman? Atooppisen tulehtuneen, haavautuneen ihon?

Esimerkiksi atoppisella iholla on korkeampi riski erilaisille bakteeritulehduksille kuin terveellä iholla. Atooppisen ihon pintakerroksessa on nykytiedon mukaan rakenteellinen sekä geneettinen ongelma - ja sitä pahentaa heikko vastustuskyky, ympäristön ongelmat.


Ja juuri tälle kohderyhmälle kaikki tutkimaton atopian parantajana usein kaupitellaan? Geneettisen ongelman ratkaisu täysin tutkimattomalla kosteusvoiteella?

God speed - lykkyä tykö. Kohtuullisen vastuuton ja pelottava yhdistelmä?

Luonto ei ole aina herkälle ja allergiselle aina hyväksi. Luonnonaineiden hyötyjä sekä haittoja tarkastellakseen kannattaa jo kuluttajana erottaa ainakin kolme eri asiaa: a) luonnossa oleskelu b) luonnonaineet ihon kautta paikallisesti käytettyinä esim. ihonhoito /kosmetiikka / lääkevoiteet

c) sisäisesti käytettynä - lisäravinteet ja lääkkeet


Luonnossa oleskelun vaikutuksesta on jo jonkin verran tutkimusta. Stressin lievittäjänä. Se on myös ilmaista ja monien saatavilla ainakin täällä Suomessa.


Sisäisesti käytettäviä tuotteita - siis lisäravinteita, ruokatuotteita ja lääkkeitä säädellään tiukasti joko ravitsemus- tai terveysväittämien myötä - ja se kiristyy entisestään. Paikoitellen ihan aiheesta.


Usein luonnossa oleskelun vaikutuksia sekoitetaan myymään niin voiteita kuin lisäravinteita eikä näillä ole keskenään yhtään mitään tekemistä.


Vihreä elinympäristö ja vihreä tuote?

Aikaisemmissa tutkimuksissa vihreä elinympäristö on yhdistetty muun muassa vähäisempään verenpaine-, astmalääkkeiden ja psyykenlääkkeiden käyttöön sekä alhaisempaan masennusriskiin. Se ei tarkoita, että luonto purkissa tai kapselissa tekee samaa. Ei ollenkaan.


Laajin suomalainen koskaan tehty tutkimus koskaan tuo tähänkin uuden näkökulman:

"Pitkään on ajateltu, että kaupungissa asuminen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen lisäävät pikkulapsilla allergiariskiä. Tutkimustulokset aiheesta ovat olleet kuitenkin ristiriitaisia. Suomalaistutkijat selvittivät asiaa tuoreessa tutkimuksessaan ja havaitsivat, että luontoympäristön vaikutus allergioihin saattaakin olla päinvastainen.


Kotia ympäröivä vihreys varhaislapsuudessa ei näytä suojaava lasta atooppiselta ihottumalta. Päinvastoin, metsien läheisyys ja maaseutumainen elinympäristö voivat olla yhteydessä korkeampaan ihottumariskiin."


Koko teeman suhteen - luonnolla atopian ja allergian parantaminen - heitti juuri kohtuullisesti kuperkeikan takaisin lähtöruutuun? Ainoa varma on äärimmäisen laajaa tutkimusta tarvittavan. Puolueetonta, yhteiskunnallisten eri tutkimuslaitosten. Ei kaupallisten toimioiden, joilla on omat intressit sekoittaa lillukanvarret pulkannaruun - ja toisinpäin.


Entäs ne vauvat?

Miten luonnontuotteet vauvalle? Me AIVA:ssa suosittelemme aina alle 3-vuotiaille lapsille vain vastasyntyneiden herkälle iholle teetettyjen kliinisten testien esim. dermatologinen tutkimus mahdollisten soveltuvien tulosten myötä sen ikäisille sopivaksi todennettua ihonhoitoa. Katso, että tuotteessa on merkintä kliinisesti testattu / dermatologisesti testattu. Vastasyntyneile tulee aina teettää omat tutkimuksensa. Vain silloin otanta on tehty ammattimaisesti esim. ihotautilääkärien valvomana.


AIVA-tuotteet on dermatologisesti todennettu kaikille ihotyypeille sekä herkälle iholle sopiviksi yli 3-vuotiaille suunnitelluin EU:n kosmetiikkadirektiivin mukaisin tutkimuksin. Koska emme teetä vastasyntyneiden tutkimuksia, emme suosittele tuotteitamme alle 3-vuotiaille.

Pienen lapsen iho on jopa 5 kerta aikuista ihoa ohuempi. Sille imeytyy siis hyvässä ja huonossa eri aineita eri tavon kuin aikuisen ihoon. Tämän vuoksi ihonhoidon kliinisesti tutkimukset tulee aina tehdä erikseen tälle herkälle ohuelle vauvan iholle - oli kyseessä laboratoriossa tehty voide tai luonnontuote. Ja mikä tärkein - jotta tuotemerkki voi mainostaa ns. lopputuotteen eli sinun ostaman voiteen, seerumin tai emulsion tekevän oikeastaan yhtään mitään vihreän ympäristön aineosilla, tulee osoittaa sen vaikutus käytännössä ulkopuolisella tutkimuslaitoksella. Puolueettoman näytön määritelmä ei sisällä itse tehtyä tutkimusta - ei tehoaineista eikä tuotteista.


Oman osansa maaperäkeskusteluun tuo sen mahdollinen säteily

Maaperään ja luontoon meillä Suomessa liittyy muunkinlaisia riskejä. Maaperässämme etenkin Etelä-Suomessa on edelleen havaittavissa Tsernobylin laskeutuman jäänteitä. Maataloustuotteista ne tutkimusten mukaan hävisivät kohtuullisen nopeaa. Mutta vielä 2000-luvun alkupuolella esim.kerätyistä ruokasienistä löytyi niin korkeita jäämäpitoisuuksia, että sieniä ei saanut kaupata EU:ssa. Vielä vuonna 2017 eli yli 30 vuotta tapahtunutta myöhemmin tutkittiin laskeutuman olevan vasta 5-10 cm maanpinnan alapuolella. Siis jo 12cm otanta maaperää olisi tuonut mukanaan säteilyä? Jopa Saksassa saakka havaittiin jäämiä ja myyntikiellettäviä mm. riistaa ja sieniä vielä 2000-luvulla.


Tämän vuoksi AIVA käyttää ihonhoitotuotteissa vain maaperän puhtauteen huomiota kiinnittäviä, luomukriteerein viljeltyjä pohjoisen villejä aineosia, joiden juuret kasvavat kohtuullisen pinnassa esim. mustikka.

Dermatologinen tutkimus ihonhoidollemme - siis voiteellemme, öljyllemme antaa meille AIVA:ssa minimiraamit voida markkinoida sinulle laadukasta, laajalti hyödylliseksi tunnetuista aineosista koostettua aidosti toimivaa honhoitoamme.

Allergikko ja atoopikko - jätä kaikki laajalti tutkimaton kauppaan Allergiset ja astmaatikot ovat osanneet jo jättää siitepölyvalmisteet hyllyyn. Ne voivat olla hengenvaarallisia mm. ristikkäisallergeeneina.

Herkkäihoinen, astmaatikko ja allergikko, atoopikko sekä lapset:

neuvomme AIVA:ssa jättämään kaikki esim. siitepölyä tai maaperää sekä eteerisiä öljyjä sisältävät tuotteet kauppaan ennen kuin eteeristen öljyjen sekä metsän aineosista esim. maaperästä on niin paikallisesti käytettynä eli ihonhoidossa - tai sisäisesti käytettynä eli terveysvalmisteissä - riittävän laaja, virallisesti hyväksytty näyttö.


Meillä eteeristen öljyjen osia käytetään vain yhdessä tuotteeessa erityisen matalana hajuste- ei tehoainepitoisuutena AIVA Sun The SPF20:ssä. Mikäli olet todella herkkä, atoopikko tai erityisen allerginen tai allerginen esim. linaloolille, limonenelle - käytä varalta The SPF50:tä. Siinä kuten The Creamissa ja The Oilissa ei ole käytetty eteerisiä öljyjä tai niiden osia.


Kosmetiikan aineosien aitoa toimivuutta näet täältä Eurooppalaisen kosmetiikka-alan kattojärjestön Cosmetics Europen Saksan ja Ranskan kattojärjestöjen kanssa yhteistyössä luoma tietokanta, jota Suomessa tukee Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry.

Kaikkeen myös kosmetiikassa pätee maalaisjärkinen sääntö: jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on liian hyvää ollakseen totta.


Comentários


bottom of page